Leren in groep 3/4

Uw kind leert in groep 3/4 met elkaar en van elkaar. Ook in groep 3/4 staat het werken met de Daltonkernwaarden (zie Dalton) centraal. De kinderen werken met een weektaak op maat, werken samen met een maatje en hebben de vrijheid om keuzes te maken.

groep 3

Leren lezen
In groep 3 leert uw kind lezen. Dit proces wordt ook wel ‘aanvankelijk lezen’ genoemd. We bieden de kinderen via de methode 'Veilig Leren Lezen' woorden en letters aan. Deze letters kunnen in verschillende combinaties nieuwe woorden vormen. Het leren lezen gebeurt spelenderwijs en is voor de kinderen én voor de leerkracht een mooie ontdekkingsreis.

Leren schrijven
In deze digitale tijd vinden we het op De Gooise Daltonschool nog steeds belangrijk om te leren schrijven. Dit wordt gekoppeld aan het leren lezen. Er is aandacht voor het leren schrijven van letters, woorden en cijfers. De methode Schrijfschrift gebruiken we om de kinderen aan elkaar te leren schrijven.

Leren rekenen
In de kleutergroep is al veel voorbereidend werk gedaan, waar we in groep 3 op voort kunnen bouwen. De kinderen leren optellen en aftrekken  t/m 20, we starten met klokkijken en we vergroten het ruimtelijk inzicht. Hiervoor gebruiken we de methode Plusplunt.

Blijven spelen
Gelukkig is er ook in groep 3 voldoende ruimte om te spelen en om samen te leren. In de ‘kieskast’ staan verschillende soorten spellen en materialen waar kinderen uit mogen kiezen en die hun leerontwikkeling stimuleren.

Goed & Vlot lezen; oefenen, oefenen, oefenen!
In groep 4 lezen kinderen moeilijkere woorden en herkennen ze woorden direct, zonder dat ze dit hoeven te ‘hakken en plakken’. Het is in deze fase erg belangrijk om zorgvuldig en vlot te leren lezen. Hiervoor moeten de kinderen veel 'leeskilometers' maken. Dit gebeurt op school op verschillende manieren, maar ook de ouders kunnen in deze fase een belangrijke rol spelen. Door bijvoorbeeld samen te lezen en met plezier te oefenen.

Schrijven
De fijne motoriek is bij kinderen in groep 4 nog meer ontwikkeld en dit is te zien in de ontwikkeling van het handschrift. In groep 4 staat het schrijven van de hoofdletters en het aan elkaar schrijven van hele zinnen centraal.

Taal en Spelling

Voor spelling en taal en gebruiken wij de actuele methode Staal. In deze aanpak leren de kinderen om woorden juist te spellen en wordt op een gestructureerde wijze aan uitbreiding van hun woordenschat gewerkt.

Rekenen
In groep 4 is het automatiseren van de basisberekeningen erg belangrijk. De kinderen leren optellen en aftrekken t/m 100, klokkijken, keer-sommen, meten en wegen.

Groep 3 & 4 samen

De kinderen in groep 3 en 4 krijgen ieder onderwijs aangeboden op niveau van hun eigen ontwikkeling, maar zijn samen één groep. Als gehele groep krijgen zij de vakken geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, muziek, handvaardigheid, bewegingsonderwijs aangeboden. Ook worden er geregeld verschillende activiteiten aangeboden aan de hand van thema's.

Luisteren naar elkaar, respectvol omgaan en andere sociale vaardigheden oefenen we met de methode Vreedzame school.

Uw kind een keertje in de klas aan het werk zien? Kom gerust een keer binnenlopen op het open Dalton-uur!

Marjolein Wiersma, Edith Streng, Janine van der Helm en Marion van Laar
Leerkrachten groep 3/4