Leren in groep 5/6

Uw kind gaat in groep 5/6 een volgende fase in. De leerlijnen van groep 5 en 6 bieden een zeer gevarieerd programma waarbij er ruimte is om met elkaar en van elkaar te leren. Wederom  staan in deze groepen de Daltonkernwaarden verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie centraal. Deze kernwaarden zijn in het hele onderwijs van groep 5/6 verweven. De kinderen werken met een weektaak op maat, werken samen met een maatje en hebben vrijheid om keuzes te maken.

Takenblad

In groep 5/6 werken kinderen met een takenblad. Dit is een overzicht van verschillende opdrachten, die de kinderen zelfstandig kunnen maken. Op het takenblad staan taken uit verschillende vakgebieden.
Op het takenblad staan onder meer: rekenen, spelling, taal, lezen, wereldoriëntatie, Engels, spreekbeurt, werkstuk en educatieve spelletjes.

Instructie; basis-weer-meer.
Voor een aantal vakken is het van belang om zorgvuldige instructie te krijgen. De mate van intensiteit van de instructie verschilt per kind. Er is voor alle kinderen een basisinstructie. Een aantal kinderen krijgen meer uitdaging aangeboden gaan vlot zelfstandig aan het werk. Andere kinderen worden in de 'weer-groep' geholpen met een 'verlengde instructie' door de leerkracht. De verwerking van de instructie wordt direct na de instructie gemaakt. Dit staat niet op het takenblad.

Extra vakken
Vanaf groep 5 krijgen de kinderen méér geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek dan zij in groep 4 kregen. In al deze vakken krijgen de kinderen één keer per week les. Vanaf groep 6 krijgen de kinderen topografie.

Hulpouders
Enkele (groot)ouders helpen regelmatig kinderen met lezen en met het automatiseren van rekensommen. Wij waarderen de hulp enorm! Ook zin om te helpen? Laat het ons even weten!

Hans van der Net, Tanja Durieux, Janine van der Helm en Sylvia Zuidinga
Leerkrachten groep 5/6